Dubbelexpositie ‘Eén vriendschap, twee werelden’ in Hof der Wonderen

 

Vanaf vrijdag 22 maart tot en met zaterdag 27 april exposeren schilderes Katja Westerhoff en fotografe Barbara Plaggenmarsch in Hof der Wonderen. Twee totaal verschillende werelden, die van waddeneiland Terschelling en die van Russisch Orthodox Rusland, worden op de expositie via verschillende technieken in beeld gebracht.

Barbara Plaggenmarsch (1961) fotografeerde jaren beroepsmatig. Haar journalistieke werk bepaalde wat ze voor de camera kreeg en wat ze registreerde. Vervolgens maakte ze van haar beroep haar hobby en bepaalde zelf wat ze wilde vastleggen. De natuur op en rond Terschelling is een eindeloze bron van inspiratie. De foto’s die in Hof der Wonderen worden tentoongesteld zijn gemaakt in 2012. Op een paar accenten na haalde Barbara de kleur uit de beelden waardoor contrasten, lijnen en lichtintensiteiten worden versterkt. Een serie bijzonder sfeervolle eilandfoto’s is het resultaat.

Katja Westerhoff (1944) is in Rusland bekender dan in Nederland. Al meer dan een kwart eeuw komt zij er regelmatig. Altaariconen van haar hand sieren orthodoxe kerken en jaarlijks exposeert zij in Sint Petersburg. Spiritualiteit en mystiek bepalen de aard van haar werk. Waar de iconen verstilde emotie oproepen, geven haar schilderijen expressie aan wat er in Katja zelf leeft. Twee kanten van dezelfde mens, een mens die zich dagelijks laat inspireren en die inspiratie graag deelt met anderen.